Сертификатите за биогорива да бъдат задължителни, употребата на биомаса да има

...
Сертификатите за биогорива да бъдат задължителни, употребата на биомаса да има
Коментари Харесай

Сертификатите за биомаса да бъдат задължителни, предлагат експерти

Сертификатите за биогорива да бъдат наложителни, използването на биомаса да има наложителен темперамент, да има повече надзор и наказания за нарушавания, разискаха специалисти на кръгла маса " Мисия енергиен преход " като предложиха решения за стабилно ръководство на биомаса. В момента пазарът е залят от непрозрачни документи на устойчива биомаса на индустриални съоръжения, по тази причина е нужно документите за биомаса да станат наложителни.  Предстои през 2024 година Министерството на околната среда и водите да транспонира европейската инструкция, съгласно която всички съоръжения, които изгарят биомаса да споделят по какъв начин дават отговор на критерии за резистентност, да разказват вид биомаса, която се използва и да потвърждават способи за дейно ръководство. Според специалистите би трябвало да се усили прозрачността на отчитане от икономическите оператори, които оферират биомаса на пазара. Необходима е актуализация на Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата, да се преразгледат изискванията за увеличение каузи на биомаса, само че да не се позволява Топлоелектрическа централа от въглища да премине на биомаса. Да се предвиждат на равнище проект/ОВОС въглеродните излъчвания, даже да минават към LULUCF – както и да се съблюдават характерните за всеки източник и вид биомаса изгаряне критерии за резистентност, за статистиката да се регистрира доста тъкмо разграничение на биомаса, като се стартира от документите и декларациите които се подават за наличието на изгаряната биомаса (сега
не се вършат проби и на RDF отпадък), настояват специалистите от Грийнпийс-България и екологично съдружие " За Земята ". Да се основат стандарти за изгаряне на биомаса изключително в Топлоелектрическа централа В Интегрирания проект по енергетика и климат да не се залагат огромни горивни съоръжения на биомаса и по-специфично да не
се позволява преработка на въглищни Топлоелектрическа централа към микс от биомаса и боклуци. Да не се позволява наличните в остарелия ИНПЕК 40-45% интензификация на изгаряне на биомаса, да се понижи интензитета на прилагане на биомаса в жилищни и обществени здания – да стартираме с обществени здания като учебни заведения, където да бъдат конфигурирани други възможности термопомпи. Да се оцени въздействието върху горите от всяко интензифициране на енергийното изгаряне на горскодървесна биомаса.
Да се възнамерява по-добре, с цел да не се допусне свръхексплоатация на някои региони на сметка на други, като се развива по резистентен метод горската инфраструктура.

Да се понижи използването на биомаса от семействата, да се вкарат стандарти за дърва Необходимо е да се понижи интензитета на прилагане на биомаса в жилищни здания и от семействата, считат специалистите. Експертите правят оценка, че е значимо да се усили биомасата в енергийния микс, само че да се направи ясна оценка на горските екосистеми, да се възнамерява по-добре добивната активност, вложения в горска пътна мрежа и машини. Да се намерят разновидности за прекъсване зависимостта на семействата от потребление на горска маса за отопление, да се изведе биомасата от семействата, да има по-сериозен механизъм за надзор за качеството, което да не зависи от семействата, да се насърчи използването на сухи дърва. Да се ревизира Наредба 6 от 7 октомври 2019 година, с цел да има по –сериозен механизъм за надзор, да се вкара на равнище търговец, надзор на излъчванията, нова регулация на дърва за огрев, да се вкарат стандарти за дърва. Повече други възможности за промяна на печките и 100% подкрепяне за енергийно небогати Като най-достъпна и доста значима мярка на общинско равнище специалистите оферират да се насърчи ефикасното изгаряне на биомаса – сухи дърва, в това число кооперативи за сухи дърва, които да се изгарят на идващ отоплителен сезон (1-2 години), със
мощна осведомителна акция. В такива схеми да се обзет и енергийно небогати селища и жители в планински райони и от горски фонд, където момента добиват влажни дърва през механизма за независим рандеман „ на корен “.
Да се приложат нови стратегии спомагателни ограничения, в това число софтуерни и поведенчески за понижаване на въздушното замърсяване вътре в домовете (включително ФПЧ 2.5, 10 и ултрафини частици).
В стратегиите за промяна на отоплителните уреди с нови и екологични потребителите да имат повече други възможности за промяна на горивна апаратура, да се даде независимост на потребителя и средствата да се получават под формата на ваучери, 100% грантова помощ единствено за енергийно небогати, да се усилва КПД на горивните съоръжения. Да не се разчита на използването на дърва за огрев за осъществяване на ВЕИ задачите, а да се приоритизират ВЕИ от слънце и вятър, както и покривни фотоволтаици. Експертите препоръчват да се основават по-скоро енергийни общности за прилагане на слънчеви съоръжения и на термопомпи, а не толкоз на биомаса. 

 
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР